Als je op het punt staat om een woning te gaan renoveren of nieuw te bouwen, dan kun je kiezen voor een woning die minimaal onderhoud vraagt. Naast dat dit de kosten op de lange termijn drukt, ontzie je het milieu. Lees in deze tekstblog enkele tips.

Kunststof kan niet rotten of roesten

Kiezen voor een kunststof voordeur, en naar de achtertuin toe een kunststof schuifpui, is kiezen voor onderhoudsvrij en daardoor voor een duurzaam pand. Het klinkt klein, maar juist die kleine voordelen zorgt dat je een duurzame woning hebt. Een kunststof voordeur en kunststof schuifpui kan niet rotten of roesten, en hoeft daardoor nooit overgeschilderd te worden. Omdat het overschilderen niet nodig is, is het opschuren ook niet nodig, en komt er minder fijnstof in de lucht. Nogmaals, het klinkt klein, maar de oplossingen met het milieu zit juist in die kleine beetjes. Bedenk ook dat een duurzame onderhoudsarme woning meer waard is, of anders sneller en makkelijker te verkopen. Onderzoek dus voor de nieuwbouw of renovatie of dat je een kunststof voordeur en kunststof schuifpui in het ontwerp mee kan nemen.

Verspil geen energie

Kunststof ramen en deuren isoleren goed. Dit op alle fronten, in de winter blijft de warmte in huis, in de zomer de koelte zodat de airco niet zo intensief hoeft te werken, en het houdt geluiden en trillingen tegen waardoor je meer wooncomfort hebt. Daarbij sluiten kunststof ramen en deuren goed, en omdat het niet krom zal trekken blijven de ramen en deuren goed sluiten. Als bijkomstigheid is kunststof mooi om te zien. Het lijkt net gelakt hout, de nerven in het hout zijn nagemaakt. Het onderhoud is niet meer dan tegelijk met ramen zemen de kozijnen en deuren meenemen. Het is bekend dat met isoleren wel een totaal geldt. Je moet lekken in de isolatie voorkomen. Kunststof ramen en deuren isoleren goed, maar die deuren en ramen zitten in de gevel. Als de gevel in de winter kou en in de zomer hitte doorlaat, dan zul je weinig voordeel van het isolerende hebben. Hetzelfde geldt als een dak niet goed geïsoleerd is. Het is een gegeven dat warme lucht stijgt, dus in de winter als de kachel aangaat dan gaat de lucht via de vloeren en het trapgat naar zolder, en als het daar naar buiten gaat stook je letterlijk voor buiten. Gelukkig is het goed te verhelpen, en dat voor een lage prijs. Isolerende deken kost niet zoveel evenals de zolder daarna opnieuw aftimmeren met gipsplaat. Wees daarom niet zuinig met de isolerende deken, en zorg dat er geen lekken inzitten. Tezamen met kunststof deuren en kozijnen heb jij een duurzame woning.