Om het milieu te beschermen, worden tijdens het bouwen van huizen duurzame isolatiematerialen gebruikt. Het is noodzakelijk dat we de natuur beschermen en de opwarming van de aarde tot stilstand brengen. Daarom worden er in de bouw zoveel mogelijk natuurlijke duurzame isolatiematerialen gebruikt. Er worden steeds weer nieuwe duurzame isolatiematerialen toegepast waarbij de een nog beter is dan de ander. Door het gebruik van de duurzame isolatiematerialen wordt er minder CO2 uitgestoten. Ook worden er zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt. De afval wordt daardoor minder wat ook weer een positief effect heeft op het milieu. Een goed duurzaam isolatiemateriaal voor het isoleren van woningen is bijvoorbeeld katoen. Het is een isolatiemateriaal dat hergebruikt kan worden en minder warmteverlies heeft, dan andere producten. Het blijft tijdens de zomermaanden koeler in huis en tijdens de koude dagen hoef er minder gestookt te worden. Dat is goed voor uw portemonnee. De woning moet luchtdicht gebouwd worden, maar wel dampopen zijn voor de gezondheid.

Geluidsisolatie is belangrijk

Om ergernis te voorkomen, is het belangrijk dat, als u buren heeft, er geen geluiden doordringen naar de woning ernaast, eronder of erboven. Daarom moet u ervoor zorgen dat als u gaat bouwen een goede geluidsisolatie heeft. Ook natuurlijke producten kunnen gebruikt worden voor de geluidsisolatie. Het gebruik van natuurlijk duurzaam isolatiemateriaal heeft een technische meerwaarde wat ook een hogere investering rechtvaardigt. Er worden tegenwoordig veel duurzame isolatiematerialen gebruikt die naast het isoleren ook een goede geluidsisolatie waarborgen.

Enkele duurzame isolatiematerialen.

Vlas is een product dat goed is voor de thermische- en de geluidsisolatie. Vlas is een stof dat vaak in de wanden, vloeren, daken en plafonds wordt toegepast. Vlas neemt tot wel 20% van het gewicht aan vocht op. Daardoor zal het tijdens de warme zomerdagen heerlijk koel binnen blijven en tijdens de winter heerlijk warm.
Schapenwol wordt tegenwoordig ook vaak toegepast als geluidsisolatie. Het heeft een uitstekend isolerend vermogen, maar is ook brandwerend. De schapenwol is uitstekend bestand tegen schimmels en water.
Naast deze twee genoemde natuurlijke duurzame isolatiematerialen, die ook goed zijn voor de geluidsisolatie, worden er nog veel meer gebruikt. Daarbij kunt u denken aan cellulose, kurk, leem, hennep en vele anderen. Wanneer u het product, als u gaat bouwen, nog moet uitzoeken, moet u de verschillende isolatiematerialen bekijken en de voor- en nadelen ten opzichte van elkaar afwegen.