Wie een stijlvolle, luxe badkamer heeft met een comfortabele douche, wil die natuurlijk zo schoon en fris mogelijk houden. Douchen in een douchecabine die onder de kalkaanslag of schimmels zit, is geen pretje. Douchen hoort ontspannend te zijn en een brandschone douche is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Maar hoe kun je in je badkamer kalkresten en kalkaanslag voorkomen?

Gebruik een waterontharder

Bij kalkaanslag geldt, zoals bij veel soorten vuil en smeer, dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Dat is bij kalkresten in de douche niet anders. Door te kiezen voor een waterontharder in Breda of waar dan ook te installeren, kun je hard en kalkrijk water al bij ‘aankomst’ in je woning ontharden en van kalkresten ontdoen. Hiermee voorkomen je preventief een hoop ellende en blijven je douche en andere ruimtes waar water gebruikt wordt kalkvrij. Wie kiest voor een waterontharder in Breda aanschaffen, is direct van het probleem van kalkaanslag af en bespaart zichzelf een hoop poets- en schoonmaakwerk.

Kies voor een glasbeschermer of oppervlakte protector

Een ander wapen in de strijd tegen kalkaanslag in je douche is het plaatsen van een glasbeschermer (ook bekend als glasprotector) of oppervlaktebeschermer (ook oppervlakte protector genoemd). Wat zijn dit precies voor soort accessoires? Het antwoord is eenvoudig: dit zijn speciale middelen die je op de glazen wanden, douchekop en douchestangen kunt spuiten, waardoor deze een extra beschermlaag krijgen tegen kalk. Hierna kan de kalk niet meer hechten. Het is slechts nodig om twee keer per jaar de beglazing en leidingen te bespuiten. Een klusje dat zo gepiept is, maar je wel heel veel tijd gaat besparen!

Droog de douchecabine en leidingen na het douchen goed af

Belangrijk is om na een douchebeurt het vocht in de badkamer geen kans te geven om op te drogen. Droog zelf preventief de douchecabine grondig, zodat de vorming van kalkresten direct voorkomen wordt. En vergeet hierbij natuurlijk niet om ook de leidingen en de douchekop mee te pakken.

Kalkresten verwijderen: hoe doe je dat op een slimme manier?

Als het al ’te laat’ is en je last hebt van kalkaanslag, wat moet je dan doen? Heel kort door de bocht: de douchecabine grondig reinigen. Dit kun je snel doen met speciale schoonmaakmiddelen tegen kalk, die voor dit doel ontwikkeld zijn en bij alle sanitairwinkels en bouwmarkten te koop zijn. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een sopje met azijn maken om de badkamer te ontdoen van kalk. Dat is voordeliger, alleen zit je daarna wel met een azijngeur opgescheept.